Agilis módszerek

Scrum, Kanban vagy SAFe®: a megfelelő módszerrel az agilis projektmenedzsmenthez

Cége elérte a határait, amikor bonyolult vagy összetett feladatok megoldásáról van szó? Túlterheltek az alkalmazottai, nem túl innovatívak, és a folyamatok hibásak? Szeretne ügyfélközpontú és minőségileg jobb termékeket és szolgáltatásokat fejleszteni?

Ha már elgondolkodott azon, hogy bevezetné az agilis módszereket a vállalatánál, semmit sem szabad a véletlenre bízni. Nem csak elméleti tudást szeretnénk nyújtani Önnek. Inkább azt szeretnénk, hogy Ön és alkalmazottai képessé váljanak az agilis módszerek sikeres alkalmazására a munkakörnyezetükben.

Az agilis elvek és módszerek mint sikertényező a digitális korban

Az agilitás az emberekből, a gondolkodásmódból és a módszerekből él. A skálázott környezetben megfelelő keretrendszerekre és eszközökre van szükség a szereplők közötti átláthatóság megteremtéséhez és az értékáramlás optimalizálásához. Az agilis projektmenedzsmentet elsősorban a két folyamatmodell, a Scrum és a Kanban jellemzi. Ez a két módszer az agilis csapatmunka modern módszertani szabványává vált. Vannak azonban hibrid formák és más területekről származó hatások is, amelyek az agilis elvekhez igazodnak.

Íme egy áttekintés a Scrum, Kanban, SAFe & Co.

Scrum

A Scrum az agilis termékfejlesztés és az agilis projektmenedzsment keretrendszere. A Scrum keretrendszer eredetileg a szoftverfejlesztésben volt otthon, de ma már más területeken is alkalmazzák.

A Scrum nem egy előre gyártott módszerről szól, hanem inkább iránymutatásokat és orientációs pontokat kínál a csapatok együttműködéséhez és kommunikációjához. A keretrendszer meghatározza a szerepeket (terméktulajdonos, fejlesztő, scrum master), a megbeszéléseket és az ismétlődő tevékenységeket (pl. sprintek), valamint az eszközöket.

E módszer alapvető eleme a hosszú távú cél víziója és az eredmények mérése az ügyfelek és a vállalat számára elért érték szempontjából. További alapvető Scrum-elvek az átláthatóság, az önmeghatározó és önszerveződő munka, a feladatok következetes priorizálása és a folyamathűség, valamint a rendszeres visszajelzés. A Scrum esetében a hangsúly nem a hatékonyságon, hanem az agilis csapat hatékonyságán van.

Szeretné megtudni, hogy a Scrum a megfelelő agilis módszer-e az Ön cége számára? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy átogasson el valamelyik képzésünkre.

2021 óta a KEGON a Scrum.org hivatalos partnere és PTN tag!


Kanban

A Toyota termelési rendszeréből származó Kanban-t az informatikai felhasználásra fejlesztették tovább. Ez a módszer azonban más olyan területeken is alkalmazható, ahol a feladatok feldolgozása mindig azonos sorrendben történik, hasonlóan a termeléshez.

A Kanban-módszer olyan bevált megközelítésekből és gyakorlatokból áll, amelyek az egyének és a csapatok szintjén a vállalat szintjére is kiterjeszthetők. A módszer célja, hogy egyensúlyt teremtsen az ügyfelek igényei és az üzleti képességek között. Azoknál a vállalatoknál, ahol ez az egyensúly megbomlik, jellemzően túlhajszolt és nem produktív alkalmazottak, gyenge minőség, kiszámíthatatlan eredmények, késedelmes szállítások, nincs idő az innovációra és elszalasztott lehetőségek tapasztalhatók.

A Kanban-módszer segít a vállalatoknak abban, hogy megértsék és vizualizálják munkarendszerüket annak érdekében, hogy azonosítsák a kiegyensúlyozatlan folyamatokat, folyamatosan javítsák azokat, takarékoskodjanak az erőforrásokkal és következetesen hatékony eredményeket érjenek el.

Szeretné tudni, hogy a Kanban a megfelelő agilis módszer-e az Ön cége számára? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy átogasson el valamelyik képzésünkre.

A Lean Kanban University tanfolyamain megtanulhatja a Kanban-módszer lépéseit, és modellezheti munkáját a Kanban segítségével.


Skálázott Agilis Keretrendszer (SAFe®)

A Scaled Agile Framework® (SAFe®) a világ vezető vállalati agilitási keretrendszere, valamint az Agile, Lean és DevOps gyakorlatok alkalmazkodó és fenntartható rendszerének megvalósítására. Más keretrendszerekkel ellentétben a SAFe® nemcsak agilis csapatok, azaz néhány száz alkalmazott számára ír le eljárásokat, szerepeket és gyakorlatokat, hanem nagyon nagy szervezetek számára is.

A SAFe® 10 alapelvre épül. Ezen elvek követése segíti a szervezeteket abban, hogy a megfelelő embereket vegyék fel, magas színvonalú, ügyfélközpontú megoldásokat nyújtsanak, és gyorsan reagáljanak a piaci változásokra és lehetőségekre.

Szeretné tudni, hogy a SAFe® a megfelelő agilis módszer-e az Ön cége számára? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy átogasson el valamelyik képzésünkre.

2013 óta mi vagyunk a Scaled Agile Inc. első német partnere.


Egyéb agilis módszerek

LeSS (Large Scale Scrum)

A LeSS egy Scrum épülő agilis keretrendszer, amelyet a Scrum skálázására és több Scrum-csapat szervezésére fejlesztettek ki. A LeSS keretrendszer konkrét szabályokat és eljárásokat határoz meg, és további eseményekkel, kísérletekkel és a Scrum-szerepek kompetenciakiterjesztésével bővíti a meglévő Scrum-megközelítéseket.

Tervezési gondolkodás

A tervezési gondolkodás egy iteratív folyamat, amely a felhasználóra és az ő igényeire összpontosít. Ez egy gondolkodás- és munkamódszer, valamint gyakorlati módszerek gyűjteménye. A tervezési gondolkodás rendkívül hasznos, amikor olyan problémákat kezelünk, amelyek kevéssé definiáltak vagy ismeretlenek. Ez úgy történik, hogy a problémát emberközpontú módon átfogalmazzuk, ötletbörzék során számos ötletet dolgozunk ki, és gyakorlati megközelítést alkalmazunk a prototípusok kialakításához és teszteléséhez.

Kérdése van ezekkel az agilis módszerekkel kapcsolatban? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy átogasson el valamelyik képzésünkre.

Mit hoznak az agilis módszerek a projektmenedzsmentbe

Ismerje meg az agilis projektmenedzsment előnyeit a klasszikus projektmenedzsmenttel szemben:

Klasszikus projektmenedzsment

 • Kezdetben ismert követelmények
 • A követelmények módosítása a projekt során nehézkes, ezért a követelmények késői módosítása magas költségekkel jár.
 • Egyértelmű hierarchia és merev projektmenedzsment-folyamat
 • Szekvenciális fejlesztési folyamat
 • Követelmények technikai szempontból, az ügyfél csak a végeredményt látja.
 • Számos projektben részt vevő szakértői csapat
 • Gyakori, hosszú ülések
Agilis projektmenedzsment

 • A követelmények elmosódtak az elején
 • A követelményeket a projekt során tervezett módosítások, ezért a követelmények késői módosításának mérsékelt költségei.
 • Önszerveződő csapatok és folyamatos folyamatfejlesztés
 • Iteratív fejlesztési folyamat
 • Követelmények az ügyfél szemszögéből, az ügyfél értékeli az időközi eredményeket
 • A csapat egy projektre összpontosít
 • Rendszeres, informális találkozók

Felhatalmazás, nem csak igazolás

Nem csak egy tanúsítvány megszerzésével leszel sikeresen agilis. Az agilitás a gyakorlatból és a megélt agilis gondolkodásmódból fakad.

A KEGON célja, hogy segítse a vállalatokat abban, hogy az agilis módszereket sikeresen átültessék a mindennapi életbe - hogy ne csak tanúsítson, hanem lehetővé tegye. Ezért coaching és képzésünk nem csak az elmélet tanításáról szól. Sokkal inkább arról van szó, hogy megtapasztaljuk és internalizáljuk az agilis gondolkodásmódot, felismerjük az agilitás adaptálásának és skálázásának lehetőségeit a saját szervezetünkben, és saját erőből fenntarthatóan irányítsuk az agilis átmenetet.

Szakértőink nap mint nap agilis csapatokban és agilis csapatokkal dolgoznak különböző ágazatokban és különböző méretű vállalatoknál. Tudják, mi a fontos, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a szervezeteknek az agilis átalakítások során, és nem utolsósorban szenvedélyesen szeretik azt, amit csinálnak, és jól érzik magukat a munkában. Nem az a célunk, hogy elméleti tudást tömjünk magunkba, és minél több tanúsítványt adjunk ki, hanem az, hogy képessé tegyük Önt az agilis módszerek sikeres alkalmazására a munkakörnyezetében.

Készen áll arra, hogy maga mögött hagyja a klasszikus projektmenedzsmentet, új, agilis gondolkodásmódot alkalmazzon, és felkészítse vállalatát a folyamatosan változó piac jövőbeli kihívásaira?

Támogatásra, coachingra vagy tanácsadásra van szüksége agilis projektjéhez? Még mindig kérdése van, vagy szeretne egy házon belüli képzést lefoglalni?

Beszéljen velünk. Szívesen adunk Önnek tanácsot.

Felkeltettük az érdeklődését? Hogyan segíthetünk Önnek tovább?
Ezeket és más témákat szívesen megbeszéljük egy személyes találkozó keretében. Várom érdeklődését!

 

Csaba Eisenbacher
Vezetési tanácsadó

Mobile: +36 30 720 1213
E-Mail: csaba.eisenbacher(@)kegon.de