Vállalati transzformáció

A vállalati struktúrák újragondolása és sikeres szembenézés a dinamikus jövővel

Agilisabbá szeretné tenni vállalatát, hogy jövőorientált és sikeres maradhasson? Vállalatának szembe kell néznie a digitalizáció és a generációváltás kihívásaival? Olyan csapatokra és folyamatokra van szüksége, amelyek a lehető legautonómabbak és egymástól függetlenek, hogy gyorsan tudjanak reagálni az ügyfelek igényeire és a piaci változásokra? Az Ön szervezetének és alkalmazottainak új vezetői magatartásra van szükségük ahhoz, hogy versenyképesek és hatékonyak maradjanak?

Amikor a hagyományos vezetési módszerek és menedzsmentkoncepciók már nem érik el a kívánt eredményeket, minden az agilis üzleti átalakulás mellett szól. Sok éve sikeresen támogatjuk a szervezeteket az átszervezésekben és az új szerepkörök bevezetésében.

Agilis szervezetek: alkalmazkodó, rugalmas és egy lépéssel a versenytársak előtt járnak

Az agilitás egy belső hozzáállás, nem pedig egy módszer. Az agilis munkavégzés már évek óta széles körben elterjedt, különösen a szoftverfejlesztés területén. Ennek a munkamódszernek bizonyított hatásai a minőség és a hatékonyság javulása, valamint az elégedettebb alkalmazottak.

A Scrum és a Kanban a csapatmunka modern módszertani szabványává vált. Az ebből eredő agilis szerepek és gyakorlatok a modern folyamatszervezés nélkülözhetetlen részévé váltak. Időközben azonban különösen a fejlesztő szervezetek egy lépéssel tovább mennek, és szervezeti felépítésüket is az agilis elvekhez igazítják. Az agilis csapatok alkotják a szervezeti struktúrát. A Scrum-szerepek vezetői szerepekként kerülnek bevezetésre, miközben a hagyományos vezetői szerepek, mint például a csoportvezető és az osztályvezető veszítenek jelentőségükből.

Az ilyen vállalati kultúra irányába történő fejlődés természetesen kulturális változást idéz elő a szervezetben, ami félelmeket és bizonytalanságokat táplál. Ezért van szükség ehhez a kulturális változáshoz a megfelelő kérdésekre és alapos útmutatásra. Mert itt nem csak az agilis módszerek tökéletes elsajátításáról van szó, hanem különösen nagy tapasztalatra van szükség a szervezetek átalakításával kapcsolatban, mint pl.

 • Az érintettek és a hozzájuk kapcsolódó új szerepmodellek coachingja
 • A szervezeti változások strukturálása és támogatása munkaköri leírások, pályázati felhívások, a munkavállalói képviselők integrálása vagy a bér- és karriermodellek (újra)meghatározása révén.

Miért érdemes az agilis üzleti átalakítást választani?

Ha az Ön piaci környezetét egyre inkább a komplexitás, a következetlenség, a kiszámíthatatlan ingadozások és a bizonytalanság jellemzi, az agilis átalakulás elengedhetetlen ahhoz, hogy

 • készüljünk fel a jövőre,
 • releváns és hatékony maradjon, és folyamatosan fejlődjön,
 • egy elkötelezett és motivált emberekből álló csapattal.

Kapjon képet az agilis szervezet előnyeiről a merev hierarchiával rendelkező klasszikus szervezetekkel szemben:

Klasszikus szervezés

 • Egyértelmű hatáskörök a feladatok, hatáskörök és felelősségek elhatárolása miatt, közvetlen hivatalos csatornákon keresztül.
 • Hosszú információs és utasítási utak, ami többek között hosszú döntéshozatali folyamatokat eredményez.
 • A vezetők túlterhelése az információs és döntéshozatali csatornák miatt
 • Függőségek a felettesek és a munkavállalók között
 • Stabil folyamat- vagy projektorientáció
Agilis szervezet

 •  
 • A vezetők gondolkodásmódjának és viselkedésének megváltoztatása a bizalom kultúrája felé, amelyben a hibák a tanulási folyamat részét képezik.
 • Több személyes felelősség a munkavállalók számára
 • Átláthatóság és nyílt kommunikáció a csapatok között
 • A tehetségek és ötletek célzott felhasználása, valamint a csapatok erősebb önszerveződése.
 • A folyamatok és struktúrák folyamatos értékelése és kiigazítása hatékonyságuk tekintetében a gazdasági siker növelése érdekében.
 •  

Coaching tanácsadás helyett

Az embereknek az önsegítés elvére támaszkodunk, és a lehető legnagyobb hatást a lehető legcélzottabb coaching beavatkozásokkal kívánjuk elérni. Célunk, hogy Ön mint ügyfél gyorsan, tanácsadók nélkül is továbbfejleszthesse a szükséges változásokat a szervezetében. Ideiglenes edzőknek tekintjük magunkat. Módszertani tudásunkkal és sokéves gyakorlati tapasztalatunkkal az Ön oldalán állunk.

Mit kell tennie?

A nagy- és középvállalatok agilis átalakulásának sikere szempontjából a vállalati kultúra és a hozzá kapcsolódó vezetői és technikai felelősséggel rendelkező emberek kritikus sikertényezőt jelentenek. A dinamikus változásokat üdvözlő kultúra a nyitott belső hozzáállásból fakad, és hajlandóságot igényel az önmagunkon való munkára. Mégpedig pontosan ott, ahol a legjobban fáj.

A vállalatok gyakran meg vannak győződve arról, hogy már agilisan dolgoznak. Az agilis értékek és elvek azonban még semmilyen módon nem épültek be a szervezet kultúrájába. És ebben rejlik az erőnk. Elkísérjük Önt az agilis vállalattá válás útján.

Hogyan tovább?

Eszközeink és tapasztalataink segítségével elemezzük az Ön konkrét erősségeit és gyengeségeit, megvitatjuk Önnel az agilis átalakítás lehetőségeit és kockázatait, és személyre szabott átállási stratégiát és ütemtervet dolgozunk ki.

Készen áll arra, hogy maga mögött hagyja a klasszikus vállalati struktúrát, új, agilis gondolkodásmódot alkalmazzon, és felkészítse vállalatát a folyamatosan változó piac jövőbeli kihívásaira?

Az agilis átalakulással kapcsolatos ajánlataink

Ha többet szeretne megtudni az agilis üzleti átalakulásról, válasszon a következők közül:

Agile Basics and Methods
Agile Scaling Methods
Spotlight "Lean-Agile Leadership" (2h)
OKR - Objects & Key Results
Leading SAFe® 5 (SA)
Professional Scrum Master (PSM I)
Kanban System Design (KSD)

Egy egész vállalat agilis módon történő átalakítása a berögződött struktúrák, a silógondolkodás és a berögzült hierarchiák lebontása érdekében sokkal összetettebb, mint egyszerűen agilis módszerek vagy skálázott agilis keretrendszerek alkalmazása. Ezért bízzon az agilis átalakítás nemzetközi vezető partnerében. Bízzon a KEGON-ban.

Támogatásra, coachingra vagy tanácsadásra van szüksége agilis projektjéhez? Még mindig kérdése van, vagy szeretne egy házon belüli képzést lefoglalni?

Beszéljen velünk. Szívesen adunk Önnek tanácsot.

Felkeltettük az érdeklődését? Hogyan segíthetünk Önnek tovább?
Ezeket és más témákat szívesen megbeszéljük egy személyes találkozó keretében. Várom érdeklődését!

 

Csaba Eisenbacher
Vezetési tanácsadó

Mobile: +36 30 720 1213
E-Mail: csaba.eisenbacher(@)kegon.de